Kotlety ziemniaczane goszczą w moim domu odkąd pamiętam - w dzieciństwie mama nam je robiła na piątkowe obiady. Teraz robię je u siebie w domu :) Podaję z sosem pieczarkowym, śmietanowym lub innym i buraczkami albo ulubioną surówką. Smakują wyśmienicie ;)
SKŁADNIKI:
0.5 kg ugotowanych ziemniaków
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, curry
Bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę;
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmaż i zdejmij z ognia;
5. Natkę pietruszki drobniutko posiekaj;
6. Do ziemniaków dodaj cebulkę, natkę pietruszki, jajka i mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą, gładką masę;
8. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju ( tak aby dno patelni było praktycznie przykryte). Kiedy się zrumienią delikatnie przekręcaj je na drugą stronę. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz