Szybkie ciasto w formie tarty na dużą blaszkę - jest tak smaczne, że nie opłaca się go robić w małej formie :)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
0.5 szklanki wody
2 łyżki kakao
KREM:
2 x 250 g serka mascarpone
odrobina olejku cytrynowego
1/4 szklanki cukru
MUS:
500 g owoców ( u mnie mrożone truskawki + jagody)
1 galaretka
opcjonalnie można dosłodzić wedle upodobań
ciasteczka oreo na dekorację wierzchu lub ulubiona czekolada
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche wrzuć do misy robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto;
2. Dno blaszki wyłożone papierem wyklej dokładnie ciastem. Możesz również wykleić odrobinę boki. Wstaw spód do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
3. Owoce zblenduj na gładki mus, następnie je zagotuj po czym wyłącz palnik, wrzuć galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia;
4. Na wystudzony spód wylej zimny, lekko tężejący mus owocowy i wstaw tartę do lodówki aby owocowa warstwa całkowicie zastygła;
6. Na mus owocowy wyłóż mascarpone i wstaw ciasto do lodówki na 2-3 h. Przed podaniem udekoruj wierzch pokruszonymi ciasteczkami lub startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz