Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto do kawy na ciemnym biszkopcie z delikatnym kremem śmietanowym. Zrobiłam je ostatnio na poprawę humoru w deszczowy dzień i sprawdziło się super. Na pewno będę je robić częściej ;)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
2x250 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru ( lub mniej - wedle uznania)
2 małe opakowania ciasteczek oreo (8szt)
50 g czekolady białej
1 mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u mnie agrestowy)
OPCJONALNIE: woda z cytryną do nasączenia (proporcje wedle uznania, ja robię 1:1)
WYKONANIE:
4. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj drewnianą łyżką;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 20 min ( piecz do suchego patyczka);
9. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż do blaszki. Boki formy zabezpiecz folią rantową. Opcjonalnie możesz nasączyć biszkopt wodą z cytryną a następnie rozsmaruj krem z białą czekoladą;
11. Na wierzch wyłóż krem z ciasteczkami i wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki - minimum na 2-3 h aby ładnie zastygło i dobrze się kroiło.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz