Dzisiejszy artykuł jest wynikiem moich ostatnich poszukiwań w sieci po odbyciu rozmowy z moją babcią. Jak wielu seniorów zaczyna zauważać u siebie kłopoty z pamięcią oraz fakt, ze umysł nie pracuje tak sprawnie jak jeszcze kilkanaście lat temu.
Postanowiłam przyjrzeć się temu tematowi i okazało się, że
duży wpływ na zdrowie umysłu u ludzi starszych ma nasza dieta.
A skoro zrobiłam już tak wnikliwe ‘badania’ na podstawie
wiedzy dostępnej w Internecie to dlaczego nie podzielić się wynikami z
czytelnikami bloga? Spojrzałam ostatnio na statystyki bloga i wiem, że wielu
czytelników śledzących moje przepisy jest w przedziale wiekowym 75-85 lat.
To cudowne widzieć seniorów, którzy korzystają z Internetu i
realizują się w kuchni.
Jeżeli ten wpis nie dotyczy Ciebie bezpośrednio, być może przyda się Twojej mamie/tacie/dziadkowi/babci J
Podziel się zdobytą wiedzą!
Jeszcze kilka słów na temat samej demencji a później
przejdziemy do konkretnych produktów. Jeśli wolisz, przewiń tekst troszkę na
dół aby od razu zobaczyć wymieniane przeze mnie punkty.
Demencja nie jest to coś, co uderza
nagle, a raczej rozwija się z biegiem lat. Chociaż nie ma znanego lekarstwa,
istnieją pokarmy, które odwracają objawy demencji i pewne pokarmy, których
należy unikać, jeśli chcesz zachować ostrość i jasność do ostatniego oddechu.
Demencja to kategoria chorób mózgu, które powodują stopniowy spadek zdolności
poznawczych osoby, takich jak pamięć, logiczne myślenie, regulacja emocji,
rozpoznawanie wzrokowo-przestrzenne, motywacja i język. Choroba Alzheimera jest
najczęstszą chorobą w tej kategorii, stanowiącą 50-70% przypadków. Naukowcy
twierdzą, że nie tylko predyspozycje genetyczne ale nasz styl życia, w szczególności nasza dieta,
odgrywa bardzo ważną rolę.
Jakie
jedzenie zwalcza demencję i dlaczego? Najlepsze pokarmy do walki z demencją
i zmniejszenia utraty pamięci:
1.
Zielone warzywa liściaste:
Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż i szpinak, są pełne
przeciwutleniaczy, witaminy E i K, luteiny, beta-karotenu i kwasu foliowego.
Naukowcy zalecają spożywanie dużej sałatki z ciemną zieleniną jako bazy każdego
dnia dla zdrowszego mózgu.
2.
Bataty: Słodkie ziemniaki są pełne fitoskładników, błonnika, białka,
witamin A, B6 i C, minerałów takich jak mangan, potas, miedź, niacyna, cholina. Działają przeciwzapalnie, wzmacniają
układ odpornościowy i regulują poziom cukru we krwi.
3.
Oliwa z oliwek i olej kokosowy: Oliwa z oliwek z
pierwszego tłoczenia jest bogata w naturalne przeciwutleniacze, zwane
polifenolami. Zawiera
również dużo witaminy E i K. Tłoczony na zimno olej kokosowy ma kluczowe
znaczenie dla zdrowszego mózgu, głównie ze względu na średniołańcuchowe
trójglicerydy (MCT). Dostarczają
energię bezpośrednio do komórek mózgowych, omijając metabolizm glukozy. Jest źródłem zdrowego tłuszczu i dobrego
cholesterolu.
A teraz niestety znacznie dłuższa lista
pokarmów, które mogą wywoływać utratę pamięci i zwiększać ryzyko demencji.
Rafinowane produkty pszenne (np. biały chleb)
Biały ryż
Czerwone mięso i drób
Przetworzone mięso
Nabiał
Masło i margaryna
Ser topiony
Potrawy
smażone w głębokim tłuszczu oraz jedzenie typu fast-food
Nadmiar alkoholu
Niektóre wymienione wyżej produkty takie
jak biały ryż czy nabiał były dla mnie sporym zaskoczeniem. Zawsze uważałam je
za dobre źródło węglowodanów i białka.
Po prostu najlepiej jest chyba znaleźć złoty środek i podchodzić do wszystkiego z umiarem.
Mam nadzieję, że powyższy artykuł okaże się dla Was wartościowy i poza pysznymi ciastami w waszej diecie pojawią się również produkty bogate w witaminy i minerały :)
Życzę miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz