Pierwszy raz upiekłam ten sernik na urodziny córeczki - goście tak się zajadali, że na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Wyszedł delikatny, kremowy, wprost idealny:) Babcie prosiły o przepis a to chyba najlepsza rekomendacja:)
SKŁADNIKI:
1 małe opakowanie herbatników
1 kg sera z wiaderka
10 jaj
300 g cukru pudru
250 g masła
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
ok. 100 g wiśni ( u mnie z kompotu)
WYKONANIE:
4. Do utartego masła wlewaj cienkim strumieniem jasną masę z żółtek i miksuj do połączenia składników;
8. Wylej masę serową i wyrównaj;
9. Na wierzchu poukładaj wiśnie. Wstaw sernik do piekarnika (półka o poziom niższa niż środkowa) nagrzanego do 175stC na ok. 1h15min. Na dnie piekarnika możesz postawić naczynie z wodą. Schładzaj sernik w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz