Przepyszne ciasto kawowo-czekoladowe z kremem śmietankowym, które znika w moment. I choć na zdjęciu wygląda jak popisowy zakalec - smakuje wyśmienicie 😁
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1.5 szklanki mąki pszennej ( 250 g)
5 pełnych łyżek kakao (ok. 80g)
0.5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
400 g śmietany 18%
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej ( 2 łyżeczki zalane wrzątkiem)
KREM:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru pudru (wedle uznania - można dać więcej)
+ polewa/ czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
2. Dodaj przesiane suche składniki i całość krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piecz w 170stC przez ok. 45min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrój na dwa blaty;
5. Przygotuj krem: schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem;
7. Jeden blat ciasta przełóż do blaszki i wyłóż krem;
8. Przykryj drugim blatem ciasta i lekko dociśnij. Schładzaj w lodówce - najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz