października 14, 2021

Jabłka w słoikach

Lubię mieć zawsze pod ręką gotowe jabłka w słoikach. Przydają się do ciast, deserów, drożdżówek a czasem nawet dodaję je do owsianki. Są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do wszystkiego na słodko ;)
jabłka w słoikach,ciasta i desery,przetwory,przetwory na zimę, jabłka na szarlotkę, prażone jabłka,


SKŁADNIKI:

2.5 kg obranych jabłek
1 szklanka cukru ( wedle uznania - można dodać więcej)
opcjonalnie: sok z cytryny, cynamon)


WYKONANIE:
1. Obrane jabłka pokrój na małe kawałki ( możesz drobniej lub grubiej - w zależności od tego jakie kawałki owoców lubisz w ciastach);
2. Jabłka przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać;


3. Na koniec możesz je jeszcze delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków;
4. Gorące jabłka przekładaj do słoików, mocno zakręcaj i odstawiaj do góry dnem. Jeśli planujesz je trzymać dłużej możesz je dodatkowo zapasteryzować.



SMACZNEGO :)

jabłka w słoikach,ciasta i desery,przetwory,przetwory na zimę, jabłka na szarlotkę, prażone jabłka,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger