Jesień to najlepszy czas na rozgrzewające, pyszne zupy;) Ja uwielbiam krem dyniowo-cukiniowy. Robię zawsze podwójną porcję i część wekuję w słoiki żeby było na później ;) Ten przepis jest wyjątkowo smaczny - nawet moja dwulatka uwielbia tę zupę :)
SKŁADNIKI:
2 średnie cebule + łyżka masła
500 g dyni
500 g cukinii
0.5 l wody ( lub bulionu - wtedy pomijamy kostki rosołowe)
2 kostki rosołowe ( u mnie domowe)
1 płaska łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
Po 1 łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich, słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
WYKONANIE:
4. Zesmażoną cebulę przełóż do dużego garnka. Dodaj dynię i podsmażaj przez kilka minut na średnim ogniu ( tak aby warzywa się nie przypaliły, mieszaj je co chwilę);
8. Na koniec wsyp przyprawy, wymieszaj całość. Gotuj jeszcze ok. 2-3 min a następnie zdejmij zupę z palnika;
9. Zblenduj zupę na gładki krem. Przed podaniem udekoruj śmietanką 30% i natką pietruszki bądź prażonymi ziarenkami słonecznika. Podawaj z chlebem lub tostami.
SMACZNEGO ;)
CHYBA TA ZUPA BĘDZIE PRZEBOJEM ROKU JEŚLI TO PRAWDA Z WAGĄ
OdpowiedzUsuńCHODZ O KREM Z DYNI I KABACZKA
OdpowiedzUsuń