Miałam ostatnio ochotę na coś kokosowego - w wyniku eksperymentu powstała Mewa :) Pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i owocową nutą. Tak nam posmakowało, że zjedliśmy całe w jeden wieczór!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru
200 g wiórek kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 budyń waniliowy/śmietankowy
0.5 l mleka
2 jajka
2-3 łyżki cukru pudru
200 g masła
100 g wiórek kokosowych
MUS:
800 g zblendowanych owoców ( u mnie truskawki, jagody)
2 galaretki czerwone
WYKONANIE:
1. Owoce na mus zblenduj (razem z sokiem) następnie je zagotuj, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw mus do przestudzenia i lekkiego stężenia;
5. Dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Wymieszaj masę na biszkopt drewnianą łyżką delikatnie, ale dokładnie;
6. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 25-30 min. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
7. Włóż biszkopt do blaszki, zabezpiecz boki folią rantową i wyłóż połowę musu owocowego. Następnie wstaw ciasto do lodówki aby masa stężała;
9. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Zacznij wlewać cienkim strumieniem rozmieszany proszek i ciągle mieszając gotuj na małym ogniu aż powstanie gładki, jednolity i gęsty budyń;
12. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i krótko zmiksuj;
15. Na wierzchu ciasta rozsmaruj resztę kremu budyniowego. Włóż ciasto do lodówki na 2-3h aby dobrze zastygło.
SMACZNEGO ;)
Bardzo smaczne jadlam u siostry na imieminach. Teraz zrobię na swoje łatwy przepis i wizualnie ślinka sama leci aby go zjeść
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto Pani smakowało! :) Pozdrawiam
UsuńCzy można użyć owoców mrożonych? Czy należy je zważyć zamrożone czy po rozmrożeniu?
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj ważę mrożone:)
Usuń