Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na śmietanie 18% to ostatnio mój hit wśród mało wymagających wypieków. Szybko się je robi, świetnie smakuje, znika ze stołu w moment - czego chcieć więcej :)
SKŁADNIKI:
1.5 szklanki śmietany 18%
3 jajka
0.5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki ciemnego kakao
100 g białej czekolady
WYKONANIE:
1. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Następnie dodaj olej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
2. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Całość zmiksuj na jednolitą masę lub wymieszaj łyżką ( ciasto będzie bardzo gęste);
3. Przelej ciasto do okrągłej formy i wyrównaj wierzch;
4. Tabliczkę czekolady połam na kosteczki i powkładaj w wierzch ciasta - najlepiej tak, aby jej nie było widać;
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 stC na ok. 60 min ( piecz do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)
Mam pytanie : smietanka slodka czy smietana kwasna?
OdpowiedzUsuńkwaśna:)
Usuń