Szybka i bardzo smaczna zapiekanka na ekspresowy obiad. Robię ją bardzo często w sezonie cukiniowym - wszyscy domownicy ją uwielbiają ;)
SKŁADNIKI:
1 mały ugotowany kalafior
1 mała cukinia
1 jajko
150 ml śmietanki 30%
odrobina oliwy
1 mała cebula
sól, pieprz, słodka papryka wędzona
4-5 plasterków żółtego sera
WYKONANIE:
1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę;
4. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż połowę cukinii, polej ją odrobiną oliwy i posyp przyprawami;
5. Połóż plasterki sera i wylej połowę śmietanki;
6. Rozłóż jedną warstwę kalafiora, posyp ziołami prowansalskimi, ułóż ser i wylej resztę sosu;
8. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 30 min - piecz do momentu aż cukinia będzie miękka.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz