Uwielbiam białą kapustę. Nie dość, że jest zdrowa to jeszcze jaka dobra! Od kilku lat zamykam ulubiony smak w słoikach - dzięki temu całą zimę możemy się zajadać przepyszną surówką 😍
SKŁADNIKI:
1 poszatkowana główka białej kapusty
3 marchewki
2 cebule
ZALEWA:
1 szklanka octu
0.5 szklanki oleju
0.5 szklanki cukru
2 łyżki soli
WYKONANIE:
4. Zalej warzywa zalewą i dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na noc w chłodne miejsce;
5. Nałóż kapustę do słoików, wlej resztę zalewy z dna garnka i mocno zakręć;
6. Wstaw słoiki do garnka ze ściereczką na dnie i wodą nalaną do mniej więcej połowy. Pasteryzuj surówkę ok. 10 - 15 min. Po wystudzeniu trzymaj w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
Jest wysmienita;)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
Usuń