Szybkie bułeczki śniadaniowe to super propozycja na śniadanie - robię je praktycznie co weekend, kiedy nie musimy się śpieszyć :) Do tego przygotowuję zazwyczaj pastę z makreli - razem smakują przepysznie - polecam! :)
SKŁADNIKI:
BUŁECZKI:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka
150 ml wody
Ziarna słonecznika do posypania
Odrobina mleka do posmarowania bułeczek
PASTA:
1 makrela wędzona
2 jajka ugotowane na twardo
120 g twarogu ( u mnie półtłusty)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka keczupu
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Przygotuj bułeczki: do misy robota wsyp mąkę wymieszaną z drożdżami, solą i cukrem oraz wlej ciepłe mleko wymieszane z wodą. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 min aż będzie gładkie i jednolite;
2. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj w dłoniach jeszcze przez chwilę. Uformuj wałeczek i podziel na równe porcje;
3. Z każdej porcji ciasta uformuj bułeczkę i zrób nacięcie na środku;
4. Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, możesz je posypać słonecznikiem lub innymi ulubionymi ziarenkami, wierzch posmaruj mlekiem i wstaw pieczywo do zimnego piekarnika. Nastaw temp. 200stC i piecz bułeczki ok. 25 min - pilnuj aby bułeczki się nie przypaliły;
7. Dopraw pastę solą i pieprzem, dodaj keczup i majonez a następnie całość dokładnie wymieszaj. Nakładaj pastę na bułeczki posmarowane masłem - smacznego :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz