Przepis na tę pizzę znalazłam w starej książce z przepisami. Jest tak pyszna, że zawsze robię podwójną porcję żeby przypadkiem nie zabrakło - polecam! :)
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
14 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
550 ml ciepłej wody
SOS:
3 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
przyprawy ( bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
+ ULUBIONE DODATKI - u mnie mozzarella, pieczarki, ogórki kiszone, cebula, szynka
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 1h do wyrośnięcia;
7. Przygotuj sos: wymieszaj masło z passatą, dopraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wymieszaj całość;
8. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - każdą z nich rozwałkuj na dość cienki, duży okrąg ( u mnie o średnicy ok. 33cm);
11. Następnie porozkładaj ulubione dodatki - u mnie szynka i mieszanka pieczarek, cebuli oraz ogórków. Na wierzch połóż kolejną warstwę sera;
12. Wstaw pizzę do nagrzanego do 200stC piekarnika na ok. 15 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz