Uwielbiam fasolę. Kiedy zobaczyłam tę sałatkę na urodzinach chrześnicy nie mogłam się najeść - była tak smaczna, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Wyszła jeszcze lepsza! :)
SKŁADNIKI:
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
6-7 ogórków kwaszonych
1 słoik suszonych pomidorów
1 kostka sera sałatkowego typu feta (270g)
opcjonalnie: prażone ziarnka słonecznika, dyni
SOS:
2 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 mała łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, słodka i ostra papryka na czubek łyżeczki
WYKONANIE:
5. Na dno szklanej miski wysyp odsączoną białą fasolę, następnie polej odrobiną sosu, wyłóż odsączoną czerwoną fasolę i ponownie polej sosem;
7. Rozłóż równomiernie ser sałatkowy i wylej resztę sosu;
8. Na wierzchu poukładaj suszone pomidory. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować sałatkę prażonym słonecznikiem czy dynią.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz