Szarlotka to zawsze dobry pomysł - a ta z przepisu mamy jest wyjątkowo smaczna 😍 Pasuje na każdą okazję! I bez okazji też smakuje świetnie.. :)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
MASA JABŁKOWA:
1.5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ok. 0.5 szklanki cukru pudru ( w zależności od słodkości jabłek)
+ 4 białka
ok. 0.5 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
2. 2/3 ciasta pokrój na kawałki i wyklej dno formy, następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10min. Resztę ciasta włóż do zamrażarki;
4. Dodaj cynamon, cukier puder i wymieszaj;
8. Na sam wierzch zetrzyj resztę ciasta i wstaw szarlotkę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50-55 min.
SMACZNEGO :)
Do masy jabłkowej mączki ziemniaczanej powinno się dać bo będzie sok wyciekał.
OdpowiedzUsuńZależy jak soczyste są jabłka - jeśli bardzo - odciskam delikatnie sok i jest w porządku bez mąki :) Ale oczywiście można dodać i mąkę
Usuń