Nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika - tak naprawdę jest to mój ulubiony wypiek. Nie tylko na Święta, ale również w środku roku kiedy najdzie mnie na niego ochota :) Ten przepis jest wyjątkowo łatwy - idealny dla początkujących - nie da się go zepsuć!
SKŁADNIKI:
FORMA ok. 30x14 cm
200 g mąki
140 g cukru pudru
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
3 jajka
1 szklanka mleka
WYKONANIE:
1. Masło, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i miód przełóż do garnka i podgrzewaj aż całość się rozpuści;
5. Przelej masę piernikową (będzie dość rzadka) do blaszki i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 40 min ( piecz do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz