Gwiazda serowa to niezwykle efektowny wypiek. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole - bardzo ją lubię i moi domownicy również :)
SKŁADNIKI:
550 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
0.5 szklanki cukru
2 jajka
50 g miękkiego masła
MASA SEROWA:
200 g twarogu (ja użyłam sera z wiaderka, ale nadzienie wychodzi wtedy rzadka)
1 jajko
0.5 szklanki cukru
skórka pomarańczowa/cytrynowa
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na drożdżowe przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 1h do wyrośnięcia. Następnie podziel je na 3 części i każdą rozwałkuj na okrąg o śr. ok. 27 cm.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie: ser, jajko i cukier przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj skórkę pomarańczową/cytrynową i ponownie wymieszaj;
5. Pokrój ciasto na 16 części (środek zostaw nierozcięty, możesz położyć sobie na środku kieliszek);
6. Obkręcaj 2 sąsiadujące kawałki "do środka" dwa razy tak aby powstały ramiona gwiazdy a następnie zlepiaj ich brzegi;
7. Wstaw gwiazdę do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 25 min (pilnuj aby nie przypiekła się zbyt mocno).
SMACZNEGO :)
Wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje dużo lepiej niż wygląda:)
Usuń