Nie sądziłam, że makowiec z jabłkami może być tak smaczny.. długo broniłam się przed tym przepisem, ale kiedy spróbowałam ciasta na urodzinach u koleżanki tak mi posmakowało, że teraz robię je u siebie w domu. Nie tylko na Święta.
SKŁADNIKI:
FORMA ok. 30x14
6 jajek
300 g maku mielonego
1.5 szklanki mleka
130 g masła
ok. 300 g odciśniętych z soku jabłek ( waga po obraniu i starciu)
ok. 0.5 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
1. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach;
2. Mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu ok. 7-10 min a następnie odcedź na gęstym sitku lub przez ściereczkę;
7. Przelej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą a następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 55 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz