Przepis na ten sernik znalazłam ostatnio w starym zeszycie mamy - przypomniał mi się smak dzieciństwa, więc postanowiłam go upiec. Wyszedł przepyszny! Polecam na święta i nie tylko 😍
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników kakaowych
1 kg sera z wiaderka
4 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki przegotowanego, wystudzonego mleka
0.5 szklanki oleju
WIERZCH:
4 białka
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki wiórek kokosowych
WYKONANIE:
5. Na koniec wlewaj powoli mleko i miksuj do połączenia składników. Masa będzie rzadka - to normalne;
6. Wylej masę na herbatniki (bardzo delikatnie) i wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 175stC na 40 min;
7. Zacznij ubijać białka, kiedy powstanie piana dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta, błyszcząca piana;
8. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj całość łyżką;
9. Wysuń sernik z piekarnika, rozsmaruj równomiernie pianę i piecz całość jeszcze przez 30 min.
SMACZNEGO :)
Bez budyniu ten senik
OdpowiedzUsuńTak, bez budyniu :)
UsuńPysznie wygląda ten sernik , a jeszcze smaczniej smakuje Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sernim smakował :))
Usuń