Pierwszy raz robiłam sernik gotowany - przepis dostałam od koleżanki. Zamiast ciastek upiekłam biszkopt piernikowy i dodatkowo ozdobiłam wierzch polewą. Ciasto wyszło przepyszne! Na pewno zrobię je znowu na święta.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jaj
3/4 szklanki cukru lub cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
MASA:
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
WYKONANIE:
2. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się całkowicie rozpuści a piana będzie sztywna i błyszcząca;
4. Następnie dodaj przesiane suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika) i całość bardzo delikatnie wymieszaj;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 30 min. Piecz biszkopt do suchego patyczka;
8. Kiedy tłuszcz się całkowicie rozpuści dodaj twaróg, jajka i rozmieszany w mleku budyń. Gotuj całość na średnim ogniu ciągle mieszając aby budyń się nie przypalił - wyłącz palnik kiedy krem sernikowy będzie gęsty;
9. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty. Jeden z nich włóż do blaszki wyłożonej papierem i zabezpieczonej rantem a następnie rozsmaruj połowę gorącego kremu sernikowego;
10. Na wierzch połóż drugi blat ciasta, mocno dociśnij i rozsmaruj resztę masy serowej. Przed podaniem udekoruj wierzch polewą czekoladową, pierniczkami lub kakao - wedle uznania.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz