Seromakowiec to moje ulubione świąteczne ciasto. Nie lubię kupować gotowych mas makowych - dlatego zawsze przygotowuję je sama. Ten przepis gości w naszej rodzinie od lat - jest niezastąpiony 😍
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 jajko
80 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MAK:
200 g mielonego maku
300ml wrzątku
4 jajka
4 łyżki kaszy manny
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki skórki cytrynowej
2 łyżki skórki pomarańczowej
opcjonalnie orzechy
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
120 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
3. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 20 min. Następnie podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 170stC przez ok. 10 min;
5. Następnie dodaj masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystudzenia;
11. Na podpieczony spód wylej masę makową (będzie dość rzadka) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz