Babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Piekę je kiedy tylko mam chwile wolnego. Są szybkie i baardzo smaczne. Babka z tego przepisu od cioci wychodzi genialna - wilgotna, mocno cytrynowa, wprost idealna :)
SKŁADNIKI:
50 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 szklanka maślanki naturalnej
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
OPCJONALNIE POLEWA:
50g czekolady mlecznej
2 łyżeczki masła
LUB cukier puder do posypania wierzchu
WYKONANIE:
1. Miękkie masło zmiksuj z sokiem z cytryny. Następnie dodawaj stopniowo ok. 1/4 szklanki cukru pudru i ucieraj aż się całkowicie rozpuści;
2. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny. Następnie miksuj dodając stopniowo jajka aż powstanie puszysta, jednolita masa. Na koniec dodaj resztę cukru pudru i dokładnie zmiksuj;
3. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj masę - tylko do połączenia składników;
5. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35-40 min. Piecz babkę do suchego patyczka. Gdy ostygnie polej polewą bądź posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz