Moja rodzina uwielbia pierniczki - w grudniu piekę je na okrągło. Na święta oczywiście też muszą być - zawsze korzystam ze sprawdzonych przepisów a ten jest jednym z ulubionych. Pierniczki od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia i wychodzą przepyszne 😍
SKŁADNIKI:
70 g roztopionego masła
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80 g cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 jajka
3 łyżki miodu
WYKONANIE:
1. Suche składniki wsyp do misy robota i wymieszaj;
2. Dodaj roztopione masło (przestudzone), jajka i miód. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 min;
3. Na stolnicę podsypaną mąką wyłóż połowę ciasta i cienko je rozwałkuj;
5. Przełóż pierniczki na dużą blachę i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 7-8 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz