grudnia 02, 2021

Tarta z kapustą

Tarta z kapustą to popisowe danie mojego taty. Piecze ją co roku na Boże Narodzenie - jest tak pyszna, że zjadamy całą na raz. Pasuje na ciepło, np. do barszczyku, ale też na zimno ;)
dania obiadowe, przekąski, tarta, tarta na słono, tarta z kiszoną kapustą, Boże Narodzenie, Przepisy na Boże Narodzenie


SKŁADNIKI:
forma na tartę o śr. 22cm


CIASTO:
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
FARSZ:
400 g kiszonej kapusty
1 marchewka
4 duże pieczarki lub 5-6 małych
1 cebula
sól, pieprz, kmin rzymski
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
300 ml wody
opcjonalnie suszona żurawina ( ok. 1 garść)


WYKONANIE:

1. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w półplasterki;
2. Obraną marchewkę zetrzyj na średnich oczkach;
3. Kiszoną kapustę posiekaj ( jeśli jest zbyt kwaśna możesz ją wcześniej przepłukać na sitku);


4. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę;
5. Do garnka wlej ok. 1-2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i przyprawy. Całość podsmaż;
6. Dodaj pieczarki i marchewkę - podsmażaj całość przez kilka minut;
7. Wrzuć do garnka kapustę, żurawinę, zalej wodą i przykryj. Gotuj na małym ogniu aż kapusta zmięknie;
8. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (pamiętaj, że masło musi być zimne i najlepiej pokrojone na małe kawałki);


9. Dno i boki formy na tartę wyklej dokładnie ciastem a następnie podpiekaj przez ok. 10min w 180stC;
10. Na podpieczony spód wyłóż kapustę, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok.30min w 18stC.



SMACZNEGO :)

dania obiadowe, przekąski, tarta, tarta na słono, tarta z kiszoną kapustą, Boże Narodzenie, Przepisy na Boże Narodzenie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger