Tarta z kapustą to popisowe danie mojego taty. Piecze ją co roku na Boże Narodzenie - jest tak pyszna, że zjadamy całą na raz. Pasuje na ciepło, np. do barszczyku, ale też na zimno ;)
SKŁADNIKI:
forma na tartę o śr. 22cm
CIASTO:
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
FARSZ:
400 g kiszonej kapusty
1 marchewka
4 duże pieczarki lub 5-6 małych
1 cebula
sól, pieprz, kmin rzymski
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
300 ml wody
opcjonalnie suszona żurawina ( ok. 1 garść)
WYKONANIE:
2. Obraną marchewkę zetrzyj na średnich oczkach;
7. Wrzuć do garnka kapustę, żurawinę, zalej wodą i przykryj. Gotuj na małym ogniu aż kapusta zmięknie;
8. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (pamiętaj, że masło musi być zimne i najlepiej pokrojone na małe kawałki);
9. Dno i boki formy na tartę wyklej dokładnie ciastem a następnie podpiekaj przez ok. 10min w 180stC;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz