Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tę przekąskę na imprezie u koleżanki z pracy byłam w szoku, że to zwykłe parówki.. na talerzu wyglądały bardzo efektownie. Postanowiłam poprosić o przepis i teraz korzystam z niego bardzo często na domowych spotkaniach z rodziną.. nie tylko świetnie wyglądają, ale też super smakują. Na Sylwestra będą idealne ;)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 parówek
zółty ser/mozzarella
keczup
ewentualnie przyprawy: słodka papryka wędzona,
chilli, bazylia, zioła prowansalskie - wedle upodobań
1 rozkłócone jajko doprawione solą i pieprzem
WYKONANIE:
1. Arkusz ciasta francuskiego podziel na 6 prostokątów;
2. Każdy z nich posmaruj keczupem lub ulubionym sosem, następnie połóż parówkę i dokładnie ją zawiń - boki sklej;
3. Następnie z obydwu stron połóż słomki i ponacinaj parówki w cieście. Uformuj okrąg i dokładnie sklej wolne brzegi (PATRZ FILM);
5. Każdy wieniec posmaruj rozmąconym jajkiem;
6. Wierzch każdego wieńca posyp startym żółtym serem. Dodatkowo możesz posypać ulubioną przyprawą ( u mnie słodka, wędzona papryka);
7. Wstaw blaszkę z wieńcami do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min ( mają się przypiec, ale nie spalić ;))
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz