Pierwszy raz zrobiłam tę przekąskę na rodzinną imprezę. Okazała się strzałem w 10! Jest mało pracochłonna, łatwa do zrobienia i podzielna. Na Sylwestra przygotuję ją znowu:)
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka: przyprawy do kebaba, bazylii, słodkiej papryki
+ keczup (łagodny lub pikantny - wedle upodobań)
+ ulubione dodatki, u mnie:
200 g pieczarek
4 ogórki kwaszone
1 cebula
ok. 100 g tartego żółtego sera
WYKONANIE:
1. Mąkę z suchymi drożdżami i przyprawami wsyp do misy robota i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, oliwę, cukier i sól, Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 1h do wyrośnięcia;
5. Do pieczarek wrzuć pokrojoną cebulkę i całość razem podsmaż;
9. Na dużej blasze wyłożonej papierem połóż okrągłą blaszkę ( u mnie dno z formy na tartę o śr. ok. 20cm) i poukładaj dookoła trójkąty ciasta - patrz zdjęcie poniżej;
12. Zawijaj trójkąty do środka (tak aby ich czubki znajdowały się pod wieńcem - dzięki temu podczas pieczenia wieniec się nie rozpadnie);
13. Wstaw wieniec do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok. 20-25 min. Uważaj aby ciasto nie przypiekło się zbyt mocno.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz