Szybki deser bez pieczenia, który nie tylko świetnie wygląda, ale i obłędnie smakuje :) W sam raz do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
150 g herbatników maślanych
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka kakao
KREM:
500 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
ok. 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
WIERZCH:
ok 150g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
WYKONANIE:
2. Na dno blaszki wyłożonej papierem wysyp masę herbatnikową i dokładnie rozłóż na całej powierzchni blaszki dociskając tak, aby powstał jendolity spód. Wstaw blaszkę do lodówki aby masa zastygła;
9. Dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj. Kiedy masa przestygnie wyłóż ją na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki na min. kilka godzin.
SMACZNEGO :)
Ciekawi mnie co spowoduje, że śmietana nie "podejdzie wodą " nie ma w przepisie ani zagęstnika ani żelatyny.
OdpowiedzUsuńJest mascarpone:)
UsuńNie trzeba zagęstnika mascarpone zrobi swoje,będzie gęste i pyszne..Ja zawsze tak robię a zamiast kakao dodaje rozpuszczoną gorzką czekoladę.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,zaraz będę robić
OdpowiedzUsuń