Drapacz chmur to wyjątkowe ciasto - wygląda bardzo efektownie a jego wykonanie wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Robię je zawsze kiedy potrzebuję czegoś ekstra - sprawdza się w każdej sytuacji :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników ciemnych
1 opakowanie herbatników jasnych
KREM:
1 l mleka
1 jajko
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
200 g masła
sok z cytryny ( ok. 0.5 szklanki - wedle uznania)
+ dżem porzeczkowy/śliwkowy/wiśniowy
1 puszka kajmaku (ok. 460g)
1 opakowanie pierniczków w czekoladzie
WYKONANIE:
1. Przygotuj budyń: jajko i mąki rozmieszaj w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj a następnie wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane mąki i mieszaj całość aż powstanie gładki, gęsty i jednolity budyń;
2. Masło z cukrem dokładnie utrzyj. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj do powstania jednolitego kremu. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie krótko zmiksuj całość;
3. 1/3 masy budyniowej odłóż. Do pozostałej dodaj puszkę kajmaku i krótko zmiksuj;
5. Na dnie tortownicy ułóż ciemne herbatniki. Zabezpiecz boki formy rantem i wyłóż połowę masy kajmakowej;
7. Dżem pokryj warstwą startych (lub pokruszonych pierniczków) a następnie rozsmaruj jasną masę budyniową;
10. Ciasto schładzaj w lodówce min. kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch pokruszonymi pierniczkami.
SMACZNEGO :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
Instagram: www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Facebook: www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Blog: www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Musi być pyszne
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuńwygląda super i napewno tak smakuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! Pozdrawiam :)
UsuńIle orzechów dodać do masy z kajmakiem? Ile mniej więcej dżemu dodajemy?
OdpowiedzUsuńOkoło pół szkalnki orzechów oraz słoiczek (300 g) dżemu
Usuń