stycznia 27, 2022

Najlepsze pączki

Domowe pączki to obowiązkowe łakocie na Tłusty Czwartek. Mam kilka sprawdzonych przepisów, z których zazwyczaj korzystam - to jest jeden z nich. Pączki wychodza przepyszne. Aż chce się je robić częściej 😍
W garnku rozgrzej tłuszcz - smaż pączki po ok. 3 min na stronę a następnie odsączaj je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu dekoruj pączki polewą czekoladową lub cukrem pudrem.


SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 jajko
4 żółtka
50 g roztopionego, przestudzonego masła
2 łyżki alkoholu
+ konfitura do nadziewania ( u mnie marmolada wieloowocowa)
+ tłuszcz do smażenia ( u mnie 1 kg smalcu)


WYKONANIE:

1. Przygotuj rozczyn: w szklance ciepłego mleka dokładnie rozmieszaj drożdże z łyżką cukru a następnie odstaw;
2. Jajka z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę;
3. Do misy robota wsyp mąkę, wlej rozczyn i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto;


4. Kiedy ciasto stanie się jednolite dodaj roztopione masło i alkohol. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą;
5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h;
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj je w dłoniach;
7. Rozwałkuj ciasto na dość duży okrąg i wycinaj szklanką krążki na pączki;


8. Na każdy krążek nakładaj porcję nadzienia, dokładnie sklejaj brzegi i odkładaj na podsypaną mąką stolnicę łączeniem w dół. Przykryj pączki ściereczką i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia;
9. W garnku rozgrzej tłuszcz - smaż pączki po ok. 3 min na stronę a następnie odsączaj je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu dekoruj pączki polewą czekoladową lub cukrem pudrem.



SMACZNEGO :)

W garnku rozgrzej tłuszcz - smaż pączki po ok. 3 min na stronę a następnie odsączaj je na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu dekoruj pączki polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger