Obsesja to obłędne ciasto, które posmakuje każdemu. Gwarantuję, że jeśli raz je zrobisz - będziesz wracać do tego przepisu bardzo często. Jest przepyszne 😍
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
4 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
0.5 szklanki cukru pudru
GALARETKA:
1 puszka brzoskwiń
850 ml płynu (sok z brzoskwiń + woda)
3 galaretki brzoskwiniowe ( ja dałam cytrynowe)
KREM:
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 36%
1 pełna łyżka kawy Inki zalana 2 łyżkami wrzątku
0.5 szklanki cukru pudru
POLEWA:
2 łyżki śmietanki 36/30%
40 g czekolady gorzkiej/mlecznej
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 175stC piekarnika na 20 min;
6. Sok z brzoskwiń z wodą zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i dokładnie rozmieszaj galaretki. Odstaw je do przestudzenia i delikatnego stężenia;
7. Biszkopt przełóż do blaszki,zabezpiecz rantem i nasącz sokiem z cytryny lub pomarańczy. Następnie poukładaj plasterki brzoswkiń;
9. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Możesz dodać śmietan-fix;
13. Na koniec przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj całość na minimalnym ogniu aż się rozpuści. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę śmietanki. Polej ciasto i odstaw do schłodzenia.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz