Pieczeń rzymska smakuje na ciepło i na zimno. Podaję ją często kiedy przychodzą do nas goście ;) Jest dość prosta w wykonaniu i baardzo smaczna. :)
SKŁADNIKI:
BLASZKA 31x14 cm
1 kg mięsa mielonego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżka musztardy
WYKONANIE:
3. Mięso mielone, jajka i resztę składników (oprócz musztardy) przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj całość łyżką;
4. Następnie wyrabiaj masę mięsną w dłoniach aż będzie jednolita i gładka. Przełóż ją do keksówki wyłożonej papierem i uformuj;
5. Wierzch posmaruj musztardą i wstaw blaszkę z pieczenią do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50 min.
SMACZNEGO ;)
Piekę i bardzo lubimy tę pieczeń. A czy w trakcie pieczenia nie wydziela się duża ilość płynu? Ja za każdym razem muszę wyjąć pieczeń, zlać ten płyn i dopiero dopiec, bo dosłownie gotuje się w tym wydzielanym płynie.
OdpowiedzUsuńTo fakt, płyn wydziela się w czasie pieczenia.
Usuń