stycznia 07, 2022

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska smakuje na ciepło i na zimno. Podaję ją często kiedy przychodzą do nas goście ;) Jest dość prosta w wykonaniu i baardzo smaczna. :) 
dania obiadowe, przekąski, pieczeń rzymska, pieczeń z mięsa mielonego, pomysł na obiad, obiad z mięsa mielonego, przystawka z mięsa mielonego


SKŁADNIKI:
BLASZKA 31x14 cm

1 kg mięsa mielonego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki bułki tartej
2-3 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżka musztardy


WYKONANIE:

1. Cebulę pokrój w drobniutką kostkę a następnie zeszklij ją na łyżce oleju;
2. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj razem przez ok. 2-3 min;


3. Mięso mielone, jajka i resztę składników (oprócz musztardy) przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj całość łyżką;
4. Następnie wyrabiaj masę mięsną w dłoniach aż będzie jednolita i gładka. Przełóż ją do keksówki wyłożonej papierem i uformuj;
5. Wierzch posmaruj musztardą i wstaw blaszkę z pieczenią do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 50 min.




SMACZNEGO ;)
dania obiadowe, przekąski, pieczeń rzymska, pieczeń z mięsa mielonego, pomysł na obiad, obiad z mięsa mielonego, przystawka z mięsa mielonego

2 komentarze:

  1. Piekę i bardzo lubimy tę pieczeń. A czy w trakcie pieczenia nie wydziela się duża ilość płynu? Ja za każdym razem muszę wyjąć pieczeń, zlać ten płyn i dopiero dopiec, bo dosłownie gotuje się w tym wydzielanym płynie.

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger