Szarlotka to zawsze dobry pomysł - czasem lubię ją nieco wzbogacić albo coś dodać żeby uzyskać inny smak:) Tym razem padło na orzechy - i to był super pomysł! Szarlotka wyszła przepyszna:)
SKŁADNIKI:
KRUCHE:
1.5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
0.5 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 12%/18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 3/4 szklanki orzechów włoskich
1.5 kg jabłek ( ok. 1 kg po obraniu)
2 łyżki przyprawy do szarlotki
0.5 szklanki cukru
BEZA:
3 białka
0.5 szklanki cukru
WYKONANIE:
3. Obrane jabłka wrzuć do dużego garnka, dodaj cukier i przyprawę do szarlotki, całość smaż na średnim ogniu aż owoce zmiękną;
6. Na wierzch wyłóż pianę z białek i wstaw ciasto do pierkarnika nagrzanego do 175stC na ok. 40 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz