SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
MUS:
500 g truskawek
3 galaretki czerwone
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
KREM:
2 budynie waniliowe
500ml mleka
2-3 łyżki cukru pudru
200 g miękkiego masła
+ 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
herbata do nasączenia
WYKONANIE:
3. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gładki, jednolity budyń. Odstaw do wystudzenia;
9. Galaretkę przelej do większej miski, dodaj do niej owoce ( mogą być zamrożone) i wymieszaj. Następnie zblenduj całość na gładki mus i odstaw do lekkiego stężenia;
12. Biszkopt przełóż do blaszki i nasącz go herbatą ( lub wodą z sokiem z cytryny), boki zabezpiecz rantem i wyłóż krem budyniowy;
14. Na wierzch wyłóż tężejący mus owocowy i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na kilka godzin.
SMACZNEGO :)
DLA KOLORU i smaku... dała bym biszkopt czekoladowy lub budyń czekoladowy... lub starła czekoladę gorzka lub deserową do budyniu lu biszkoptu :)
OdpowiedzUsuńKażdy przepis można modyfikować pod siebie:)
Usuń