lutego 05, 2022

Druhna

Spróbowałam tego ciasta na ostatniej domówce u koleżanki - wyglądało pysznie, smakowało jeszcze lepiej. Poprosiłam o przepis i zrobiłam je na imieniny mamy - wszystkim smakowało :)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą budyniową, ciasto z owocami, ciasto z galaretką, ciasto z musem owocowym


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
MUS:
500 g truskawek
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
KREM:
2 budynie waniliowe
500ml mleka
2-3 łyżki cukru pudru
200 g miękkiego masła
+ 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
herbata do nasączenia 


WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;


3. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
4. Wsyp przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 15 min;
6. Galaretki wsyp do wrzątku. Mieszaj tak długo aż się całkowicie rozpuszczą;
7. Proszki budyniowe rozmieszaj w 0.5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem;


8. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gładki, jednolity budyń. Odstaw do wystudzenia;
9. Galaretkę przelej do większej miski, dodaj do niej owoce ( mogą być zamrożone) i wymieszaj. Następnie zblenduj całość na gładki mus i odstaw do lekkiego stężenia;
10. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem;
11. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj aż powstanie gładki, jednolity krem;
12. Biszkopt przełóż do blaszki i nasącz go herbatą ( lub wodą z sokiem z cytryny), boki zabezpiecz rantem i wyłóż krem budyniowy;
13. Następnie ułóż warstwę biszkoptów i również je nasącz;
14. Na wierzch wyłóż tężejący mus owocowy i wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na kilka godzin.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z masą budyniową, ciasto z owocami, ciasto z galaretką, ciasto z musem owocowym


2 komentarze:

  1. DLA KOLORU i smaku... dała bym biszkopt czekoladowy lub budyń czekoladowy... lub starła czekoladę gorzka lub deserową do budyniu lu biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger