Dunkierka to w ostatnim czasie moja duma. Zrobiłam to ciasto na poprzedni weekend - rodzina była wniebowzięta. Stwierdzili, że to najlepsze ciacho jakie jedli w tym roku a to już poważny komplement. Także polecam! Sprawdzi się na specjalne okazje :)
BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 czekolady po 100 g ( u mnie mleczna i gorzka)
KREM ŚMIETANOWY:
500 ml śmietany 30%
500 ml śmietany 30%
0.5 szklanki cukru pudru ( można dać mniej lub więcej, wedle upodobań)
2 śmietan-fixy
KREM OWOCOWY:
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
ok. 200-300 g owoców ( u mnie mrożone)
+ 1 duże opakowanie herbatników
+ ulubiona herbata do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 20-25 min;
7. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku, dokładnie rozmieszaj aż się rozpuści i odstaw do przestudzenia;
8. Połamaną czekoladę z odrobiną śmietanki rozpuść w rondelku i przestudź;
10. Dodaj przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę i ponownie zmiksuj;
12. Pozbądź się papieru do pieczenia, biszkopt ponownie umieść w blaszce i nasącz go herbatą lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Boki formy możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową;
15. Wystudzoną galaretkę z owocami zmiksuj na gładki mus;
19. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietanowy i wstaw ciasto do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Wygląda apetycznie ale chyba dużo pracy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie tak dużo jak się wydaje:) W każdym razie warto bo ciasto jest PRZEPYSZNE:)
Usuń👍 Super!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńRewelacyjnie wygląda. W sobotę będę robić.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :))
Usuń