Dostaliśmy ostatnio całą skrzynkę gruszek. Nie było szans, że zjemy je sami, więc postanowiłam poeksperymentować i zrobić z nich ciasto.. Wyszło pyszne dlatego dzielę się z Wami przepisem.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie herbatników
KREM BUDYNIOWY:
800 ml mleka
3 budynie śmietankowe
200 g masła
0.5 szklanki cukru
2 łyżki kawy Inki
MASA GRUSZKOWA:
1kg obranych gruszek
2 galaretki ( u mnie cytrynowe)
+ 1 opakowanie delicji
WYKONANIE:
1. W 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj, kiedy zacznie się pienić powoli wlewaj rozmieszane proszki. Ciągle mieszając gotuj budyń na małym ogniu aż zgęstnieje;
2. Galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do przestudzenia;
6. Wsyp kawę i ponownie krótko zmiksuj;
7. Z gruszek odlej sok i wlej rozpuszczone galaretki. Wymieszaj, wstaw masę do lodówki aby się schłodziła;
10. Wyłóż 2/3 masy gruszkowej;
11. Ułóż herbatniki. Na wierzchu rozsmaruj resztę masy gruszkowej. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuń