Szybkie i proste ciasta to coś się najlepiej sprawdza na tygodniu - Pinova to idealna ciacho do popołudniowej kawy. Polecam!
SKŁADNIKI:
5 jajek
0.5 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
MASA JABŁKOWA:
2 słoiki jabłek lub ok. 2 kg świeżych ( waga przed obraniem)
2 czerwone galaretki
+ woda z sokiem z cytryny lub herbata do nasączenia biszkopu (opcjonalnie)
WYKONANIE:
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 20-25 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Jabłka ze słoika ( lub świeże - obrane i drobno pokrojone) przełóż na dużą patelnię ( lub do garnka) i zesmaż. Następnie wyłącz palnik, wsyp galaretki i bardzo dokładnie rozmieszaj całość;
7. Jeden blat ciasta przełóż do blaszki, zabezpiecz boki rantem, nasącz biszkopt i wyłóż połowę masy jabłkowej;
8. Połóż drugi blat ciasta, lekko dociśnij, ponownie nasącz i wyłóż resztę jabłek. Wstaw ciasto do lodówki min. na godzinę.
SMACZNEGO :)
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńJuż czuję słodycz ciasta biszkoptowego i kwaskowatość warstwy jabłkowej 🙂.
Ślinka leci. Sprawdzone- wszystkie składniki są. Zabieram się do pracy.
Dziękuję za pomysł 🙂.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mam nadzieję, że smakowało:))
Usuń