Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki - zrobiłam w domu i faktycznie wyszło tak dobre jak mówiła. ;)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT I
4 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
BISZKOPT II
4 jajka
0.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
2 łyżeczki kakao
KREM:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
4 łyżki cukru
200 g masła
sok wyciśnięty z połówki cytryny
+ 1 opakowanie ciastek z kremem ( u mnie biszkoptowe z biedronki)
herbata do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
1. Przygotuj jasny biszkopt: zacznij ubijać białka, kiedy się spienią dodawaj stopniowo cukier puder i ubijaj na sztywną pianę;
3. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką lub silikonową łopatką;
5. Przygotuj ciemny biszkopt: zacznij ubijać białka, kiedy się spienią dodawaj stopniowo cukier puder i ubijaj na sztywną pianę;
6. Dodawaj stopniowo żółtka i krótko zmiksuj;
7. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszaj ciasto łyżką lub silikonową łopatką;
10. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlewaj cienkim strumieniem rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
11. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż powstanie gładki krem;
12. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i krótko zmiksuj;
13. Ciemny biszkopt przełóż do formy i nasącz herbatą. Boki blaszki możesz zabezpieczyć folią rantową;
17. Wyłóż pozostałą część kremu na wierzch ciasta i rozsmaruj;
18. Przed podaniem posyp wierzch startą czekoladą lub udekoruj polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Podobają mi się przepisy wypróbuję je napewno . Podobała mi się sałatka brokułowa. Dziękuję
OdpowiedzUsuń