lutego 24, 2022

Sekwana

To jest popisowe ciasto mojej cioci. Smakuje przepysznie! Polecam każdemu ;)
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, biszkopt makowy, ciasto z masą budyniową, ciasto czekoladowo-kokosowe, ciasto makowe, ciasto z makiem, krem budyniowy kokosowy


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
5 jaj w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki suchego maku
KREM:
3 budynie czekoladowe
100 g wiórków kokosowych
800ml mleka
200 g masła
ok. 1/4 szklanki cukru (wedle uznania - można dodać mnięj/więcej)
+ 1 słoiczek dżemu śliwkowego (lub innego - najlepiej kwaśnego)


WYKONANIE:

1. Przygotuj biszkopt: jajka z cukrem pudrem ubij na jasną i puszystą masę;
2. Dodaj mąki wymieszane z makiem i całość dokładnie wymieszaj;


3. Ciasto biszkoptowe przelej do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 20 min w 180stC. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Przygotuj krem: proszki budyniowe rozmieszaj w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem - kiedy zacznie kipieć wlej rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;


5. Miękkie masło utrzyj mikserem;
6. Ciągle miksując dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu;
7. Dodaj do masy wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj;
8. Biszkopt przełóż do blaszki, nasącz herbatą, boki formy możesz zabezpieczyć folią rantową. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
9. Wyłóż połowę kremu czekoladowo-kokosowego;
10. Połóż drugi blat, dociśnij. Nasącz herbatą i rozsmaruj drugą warstwę dżemu;
11. Wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, biszkopt makowy, ciasto z masą budyniową, ciasto czekoladowo-kokosowe, ciasto makowe, ciasto z makiem, krem budyniowy kokosowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger