BISZKOPT:
5 jaj w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki suchego maku
KREM:
3 budynie czekoladowe
100 g wiórków kokosowych
800ml mleka
200 g masła
ok. 1/4 szklanki cukru (wedle uznania - można dodać mnięj/więcej)
+ 1 słoiczek dżemu śliwkowego (lub innego - najlepiej kwaśnego)
WYKONANIE:
3. Ciasto biszkoptowe przelej do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 20 min w 180stC. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Przygotuj krem: proszki budyniowe rozmieszaj w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem - kiedy zacznie kipieć wlej rozmieszane proszki i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
8. Biszkopt przełóż do blaszki, nasącz herbatą, boki formy możesz zabezpieczyć folią rantową. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
11. Wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz