Szczerze uwielbiam to ciasto. Zrobiłam je na iminieny mamy i tak wszystkim smakowało, że do tej pory się uśmiecham na myśl o tych wszystkich zachwytach.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
4 jajka
0.5 szklanki cukru pudru
1 łyżka kako
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
2-3 łyżki cukru
200 g masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
GALARETKA:
2 galaretki czerwone
500 ml wrzątku
450 g mrożonych porzeczek
KREM ŚMIETANKOWY:
500 ml schłodzonej śmietanki 36%
250 g mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
POLEWA:
50 g czekolady mlecznej
1/4 szklanki śmietanki 30/36%
+ herbata do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto delikatnie, ale bardzo dokładnie;
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem i piecz w 180stC przez 15 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Przygotuj krem budyniowy: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem;
7. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gładki, jednolity i gęsty budyń. Wyłącz palnik i odstaw budyń do całkowitego wystudzenia;
9. Dodawaj stopniowo wystudzony budyń i miksuj aż do powstania gładkiego kremu;
11. Pierwszy blat biszkoptu przełóż do formy, zabezpiecz boki blaszki folią rantową i nasącz biszkopt dość obficie herbatą. Wyłóż krem budyniowy i wyrównaj;
18. Wyłóż krem na wierzch ciasta i wstaw całość do lodowki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową bądź startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje.Musze wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! :)
Usuńsprobuje na swieta zrobic
OdpowiedzUsuńI jak się udało Pani Bożeno?:)
UsuńBędzie na święta jak znalazł 🙉😄
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy ciasto smakowało:)
UsuńDziś robię na święta. Jak będzie czas degustacji wstawię zdjęcia jak wygląda 🙂
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto smakowało:)
UsuńTeż robię na święta. Jak robicie pącz herbaciany ?
OdpowiedzUsuńUlubioną herbatę zalewam ok. 3/4 do szklanki wrzątku i już. Można ewentualnie dosłodzić lub dodac sokuz cytryny
UsuńZrobilam w formie tortu, trzyma rame, slodkie ale nie przesadzone. Fajne ciasto wroce do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało! :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń