Rodzina stwierdziła, że już dawno nie jedli tak pysznego ciacha. Zgadzam się z nimi całkowicie - jest przepyszne. Będę je teraz piekła na wszelkie możliwe okazje :)
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM I:
330 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
150 g mascarpone
50-60 g gorzkiej czekolady
WARSTWA OWOCOWA:
450 g mrożonych wiśni ( bez rozmrażania)
3 galaretki czerwone
800 ml wrzątku
KREM II:
500 ml śmietany 36%
1/4 szklanki cukru pudru
1 śmietan-fix
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
+ herbata lub woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
1 małe opakowanie herbatników
WYKONANIE:
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całośc drewnianą łyżką;
6. Przygotuj krem I: schłodzoną śmietankę zacznij miksować. Po chwili zacznij dodwać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i miksuj aż zgęstnieje;
10. Ułóż warstwę ciastek;
11. Galaretki dokładnie rozmieszaj we wrzątku. Następnie dodaj zamrożone owoce i wymieszaj. Poczekaj aż galaretka zacznie tężeć;
12. Wyłóż galaretkę z owocami na jasny krem i wyrównaj;
13. Przygotuj krem II: odlej ok. 1/4 szklanki śmietanki i mocno ją podgrzej. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj aż się rozpuści i odstaw do wystudzenia;
14. Resztę schłodzonej śmietanki ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno;
17. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Całość schładzaj w lodówce - najlepiej całą noc. Przed podaniem udekoruj startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz