Przepis na tę tartę znalazłam w książce kucharskiej mojej mamy - zrobiłam na obiad i okazała się tak smaczna, że wracamy do tego przepisu bardzo często. :)
FORMA o śr. 22 cm
KRUCHE:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% lub 12%
FARSZ:
500 g pieczarek
450 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 cebula
sól, pieprz
WYKONANIE:
3. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę;
5. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i wrzuć zamrożony szpinak. Podsmażaj przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki i całość wymieszaj;
6. Wszystkie składniki na kruche umieść w misie robota i zagnieć gładkie, jednolite ciasto (pamiętaj, że masło musi być zimne i najlepiej pokrojone na małe kawałki);
7. Wyklej dno i boki formy ciastem a następnie wstaw do nagrzanego do 180stC piekarnika na ok. 10 min;
8. Na podpieczony spód wyłóż farsz. Na wierzchu ułóż paseczki żóltego sera. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok. 35-40 min.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz