Pierwszy raz zrobiłam to ciasto kilka tygodni temu - akurat trafili nam się goście i bardzo chwalili. Takie szybkie - a takie smaczne. Także polecam na jutro do kawy ;)
SKŁADNIKI:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
200 g miękkiego masła
2 wafelki czekoladowe ( typu Grzesiek)
1 puszka kajmaku
1 opakowanie herbatników jasnych
1 opakowanie herbatników kakaowych
opcjonalnie sok z 1 cytryny
WYKONANIE:
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i mieszaj aż powstanie gęsty, jednolity budyń. Odstaw do wystudzenia;
5. Dno blaszki wyłóż papierem, boki zabezpiecz folią rantową a następnie ułóż warstwę jasnych herbatników. Rozsmaruj ok. 0.5 puszki kajmaku i połóż kolejną warstwę jasnych ciastek;
7. Do drugiej części dodaj pokruszone batoniki i krótko zmiksuj. Do trzeciej możesz dodać wyciśnięty sok z cytryny;
11. Ułóż warstwę kakaowych herbatników i rozsmaruj krem z wafelkami. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch polewą czekoladową lub startą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Ile gram mają mieć te paczki herbatników i czy można dodać mase kajmakową słony karmel ?
OdpowiedzUsuńKupuję takie po 250 g ;) Jeśli lubi Pani słony karmel to jak najbardziej można.
Usuń