Pierwszy raz upiekłam to ciasto na święta - zniknęło w moment i wszyscy chwalili. Także będę je robić teraz znacznie częściej ;)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm
BISZKOPT:
5 jaj
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
KREM:
500 ml śmietanki
600 g serków waniliowych
4 łyżeczki żelatyny
GALARETKA:
2 galaretki czerwone
450 g mrożonych wiśni
500 ml wrzątku
+ 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane szklanką wrzątku do nasączenia
WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: zacznij ubijać białka, następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż powstanie gęsta, błyszcząca piana a cukier całkowicie się rozpuści;
3. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie;
4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15-20 min ( do suchego patyczka) w 180stC. Po całkowitym przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
5. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia;
9. Ciągle miksując wlewaj do kremu cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę. Krótko zmiksuj masę;
11. Połóż drugi biszkopt i lekko dociśnij. Również nasącz go kawą;
12. Rozsmaruj resztę kremu;
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz