Eliza to ciasto, które sobie wymyśliłam w ostatni weekend. Miałam ochotę na pyszny maślany krem z przepisu babci - dodałam galaretkę, krem czekoladowy i tak oto powstało to cudo. Na Święta pojawi się znowu na naszym stole ;)
BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CYTRYNOWY:
3 żółtka + 1 jajko
0.5 szklanki cukru pudru
200 g miękkiego masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 szklanka mleka w proszku
GALARETKA:
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
KREM CZEKOLADOWY:
100 g czekolady mlecznej
500 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cuktru pudru
2 śmietan-fixy
WYKONANIE:
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;
4. Dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok.15min;
6. Przygotuj krem cytrynowy: jajka z cukrem pudrem ubijaj na parze aż powstanie puszysta masa (zajmie Ci to ok. 12-15 min);
8. Ciągle miksując dodawaj stopniowo do masła przestudzoną masę jajeczną;
11. Biszkopt przełóż do blaszki. Boki formy możesz zabezpieczyć folią rantową. Nasącz biszkopt herbatą lub wodą z cytryną i rozsmaruj krem cytrynowy;
16. Na koniec wlej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksuj krem;
SMACZNEGO :)
Piękne ciasto. Napewno go powtórzę 😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał:)
Usuń