Przepis na ten pasztet znalazłam na blogu Jadłonomia - troszkę zmodyfikowałam składniki pod siebie i wyszedł przepyszny 😍 Także polecam na święta!
SKŁADNIKI:
FOREMKA 20x10 cm
0.5 szklanki kaszy jaglanej - ugotować
1 szklanka orzechów laskowych zmielonych
100 ml oleju rzepakowego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0.5 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
WYKONANIE:
5. Do miseczki przełóż warzywa, ugotowaną kaszę, zmielone orzechy, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie zblenduj;
6. Foremkę wysmaruj masłem i posyp obficie bułką tartą. Następnie przełóż masę na pasztet;
7. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 200stC na 40 min. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce - pokrój dopiero na drugi dzień.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz