Pingwinek to ciasto, które zrobiłam ostatnio na urodziny koleżanki. Było tak pyszne, że na święta upiekę je znowu - pięknie prezentuje się na stole i smakuje wyśminicie.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
2 śmietan-fixy
KREM CZEKOLADOWY:
100 ml śmietanki 36%
150 g czekolady gorzkiej/mlecznej
1 szklanka orzechów włoskich
POLEWA:
50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
opcjonalnie: ok. 0.5 szklanki zmielonych orzechów włoskich/laskowych
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 3/4 szklanki wrzątku
WYKONANIE:
4. Na koniec dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszaj łyżką;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 15-20 min w 180st C. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
6. Zacznij ubijać schłodzoną śmietankę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż śmietanka będzie sztywna;
7. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
8. Jeden blat biszkopta przełóż do blaszki, boki zabezpiecz folią rantową. Nasącz biszkopt mocną kawą i rozsmaruj połowę kremu śmietanowego;
9. Przygotuj krem czekoladowy: podgrzej śmietankę, następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści;
10. Przestudzony krem czekoladowy rozsmaruj na cieście a następnie posyp wierzch pokruszonymi orzechami;
12. Połóż drugi blat biszkopta i lekko dociśnij. Nasącz go resztą kawy;
14. Dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj;
SMACZNEGO :)
A co z białkiem z jaj?
OdpowiedzUsuńNa początku się ubija białka i potem dodajemy stopniowo żółtka
UsuńI jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuń24 x 24 :)
Usuńchętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
UsuńPrzepraszam..
OdpowiedzUsuńWszystko WYRAZNIE OPISANE.Bede próbować..
mając nadzieję że wyjdzie mi wspaniałe ciasto..
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że ciasto smakowało? :)
UsuńIle dodać cukru pudru do biszkoptu? Nie mogę znaleźć. Chyba brakuje w przepisie
OdpowiedzUsuńMa Pani rację, mój błąd. Wystarczy 1/4 szklanki - może Pani dodać nawet 0.5 szklanki jeśli woli Pani słodsze ciasta
Usuń