kwietnia 09, 2022

Pingwinek

Pingwinek to ciasto, które zrobiłam ostatnio na urodziny koleżanki. Było tak pyszne, że na święta upiekę je znowu - pięknie prezentuje się na stole i smakuje wyśminicie.
ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem, ciasto z czekoladą i orzechami, ciasto z orzechami na biszkopcie



SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
5 jajek
0.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
500 ml śmietanki 36%
500 g serka mascarpone
0.5 szklanki cukru pudru
2 śmietan-fixy
KREM CZEKOLADOWY:
100 ml śmietanki 36%
150 g czekolady gorzkiej/mlecznej
1 szklanka orzechów włoskich
POLEWA:
50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
opcjonalnie: ok. 0.5 szklanki zmielonych orzechów włoskich/laskowych
+ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 3/4 szklanki wrzątku


WYKONANIE:

1. Białka ubij na sztywną pianę;
2. Dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż się całkowicie rozpuści;


3. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku;
4. Na koniec dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszaj łyżką;
5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 15-20 min w 180st C. Po przestudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;


6. Zacznij ubijać schłodzoną śmietankę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj aż śmietanka będzie sztywna;
7. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj;
8. Jeden blat biszkopta przełóż do blaszki, boki zabezpiecz folią rantową. Nasącz biszkopt mocną kawą i rozsmaruj połowę kremu śmietanowego;
9. Przygotuj krem czekoladowy: podgrzej śmietankę, następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści;
10. Przestudzony krem czekoladowy rozsmaruj na cieście a następnie posyp wierzch pokruszonymi orzechami;


11. Rozsmaruj resztę kremu śmietankowego;
12. Połóż drugi blat biszkopta i lekko dociśnij. Nasącz go resztą kawy;
13. Przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści;
14. Dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj;
15. Polej wierzch ciasta polewą i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto na biszkopcie, ciasto z kremem, ciasto z czekoladą i orzechami, ciasto z orzechami na biszkopcie


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Na początku się ubija białka i potem dodajemy stopniowo żółtka

      Usuń
  2. Przepraszam..
    Wszystko WYRAZNIE OPISANE.Bede próbować..
    mając nadzieję że wyjdzie mi wspaniałe ciasto..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile dodać cukru pudru do biszkoptu? Nie mogę znaleźć. Chyba brakuje w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma Pani rację, mój błąd. Wystarczy 1/4 szklanki - może Pani dodać nawet 0.5 szklanki jeśli woli Pani słodsze ciasta

      Usuń

Prosty Przepis Na

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger