Pierwszy raz spróbowałam tego sernika na chrzcinach u znajomych. Był taki pyszny, że poprosiłam o przepis. Zrobiłam w domu i zniknął w moment. To najlepszy sernik jaki jedliśmy :)
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o śr. 24 cm
SPÓD:
200 g herbatników
100 g masła
MASA SEROWA:
1/3 szklanki śmietanki 36%
1kg sera z wiaderka
5 jajek
0.5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g białej czekolady
WYKONANIE:
1. Przygotuj spód: herbatniki zmiksuj w blenderze na piasek;
2. Dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj;
3. Dno blaszki zabezpiecz papierem do pieczenia, następnie wyłóż spód herbatnikowy, wyrównaj i lekko dociśnij;
4. Śmietankę mocno podgrzej, następnie dodaj pokruszoną czekoladę, zdejmij z palnika i mieszaj aż do rozpuszczenia;
7. Na koniec wlej przestudzoną białą czekoladę i ponownie krótko zmiksuj;
8. Wylej masę serową na herbatnikowy spód i wstaw do piekarnika. Na dno postaw naczynie z wodą. Piecz przez 30 min w 160stC a następnie przez 60min w 140stC. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz