Wiosna w pełni - za oknem cieplutko. To najlepsza okazja aby przygotować pyszny sernik na zimno z owocami 😊
SKŁADNIKI:
TORTOWNICA o ŚR. 24 cm
SPÓD:
200 g herbatników maślanych
100 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
4 łyżki żelatyny
WARSTWA OWOCOWA:
2 galaretki czerwone
350 ml wrzątku
500 g owoców ( u mnie mrożone czarne porzeczki)
WYKONANIE:
2. Dodaj roztopione masło i wymieszaj;
3. Herbatniki wymieszane z masłem wyłóż na dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównaj spód i delikatnie ugnieć;
4. Żelatynę zalej minimalną ilością wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw;
6. Dodaj przestudzoną, ale nadal płyną żelatynę i zmiksuj całość;
10. Galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie wymieszaj;
11. Dodaj owoce ( u mnie zamrożone) i dokładnie wymieszaj;
12. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Całość wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz