Sezon na szparagi trwa w najlepsze - polecam genialną sałatkę z tym warzywem w roli głównej. Spróbowałam jej na osttanim przyjęciu komujnym u znajomych. Była tak dobra, że odtworzyłam ją w domu.
SKŁADNIKI:
500 g szparagów
1 mix sałat z rukolą
2 jajka ugotowane na twardo
1 kostka sera typu feta
ok. 150 g pomidorków koktajlowych
ziarna słonecznika do dekoracji
SOS:
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Przygotuj sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj;
2. Ugotowane szparagi pokrój na małe kawałki ( możesz użyć również surowych);
3. Dodaj połówki pomidorków i mix salat;
5. Sałatkę wymieszaj z sosem (zostaw ok. 1 łyżkę sosu na wierzch);
6. Poukładaj ćwiartki jajek i polej wierzch resztą sosu;
7. Na koniec posyp sałatkę uprażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz